la proxima estacion: thailand

.. au bout d'un silence

Monday, April 03, 2006

Bangkok staat op z'n kop. De eerste minister Thaksin ligt onder vuur. Het enfant terrible van de Thaise politiek is na de verkiezingen van afgelopen zondag met een nederlaag afgetreden. Thaksin had de vervroegde verkiezingen zelf uitgeroepen in een poging een einde te maken aan de voortdurende demonstraties tegen hem. De oppositie beschuldigt hem van machtsmisbruik. Zo zou hij zichzelf meermaals verrijken boven het gewone volk. Toch bleef Thaksin volharden. Hij was ervan overtuigd dat hij opnieuw verkozen zou worden, maar net dat kleine beetje overmoed heeft hem de das omgedaan.

De politieke crisis bereikt vooral in Bangkok haar hoogtepunt. De Thai zijn de nationale politiek meer dan beu en komen massaal de straat op. Het verkeer staat hopeloos vast door de vele betogingen. Duizenden Thai lopen zwaaiend met Thaise vlaggetjes, mee in de betogingen om hun ongenoegen te tonen tegen het huidige politieke bewind. Het lijkt soms meer weg te hebben van een familie uitje. Betogers kamperen in kleurrijk opgezette tentenkampen voor de kantoorgebouwen van de Thai Rak Thai partij (wat zoveel betekent als"Thai houden van Thai", duidelijk met zin voor ironie gevonden) – enkel een gezellig kampvuurtje ontbreekt.

Toch zijn de meningen verdeeld. Zo is er een kleine minderheid die nog steeds alle vertrouwen heeft in de premier. Voor de taxichauffeurs in Bangkok is het onderwerp Thaksin taboe. De premier heeft onlangs nog een charmeoffensief ingezet en alle taxi's voorzien van een nieuw vernislaagje. Elke klant die z'n mening over de eerste minister iets te nadrukkelijk verkondigt, wordt genadeloos naar de andere kant van de stad gereden. Oeps! Ook op het platteland maakt de kritiek aan het adres van Thaksin weinig indruk. Daar is Thaksin een held. De man heeft zich met zijn beleid bewust uitgeroepen als weldoener voor de armen. Bij de oppositie roept dit uiteraard heel wat reactie op. Thaksin verkoopt dromen aan de armen.

De bom is ontploft, maar dit wil nog niet zeggen dat er een oplossing in zicht is ..