la proxima estacion: thailand

.. au bout d'un silence

Thursday, September 21, 2006

This is our revolution, zei de taxichauffeur een beetje sinister terwijl we voorbij het parlementsgebouw reden. Dromerig staarde ik uit het raam. Terwijl ik rustig op mijn luie derrière aan het strand lag te bakken, is er in Thailand een staatsgreep gebeurd. Jawel, een militaire coup!

Een groepje militairen stond voor hun tanks gewillig te poseren voor nieuwsgierige voorbijgangers. Er heerste een opgewonden drukte. Kinderen, speciaal uitgedost in legeruniformen, werden in de armen van de militairen geduwd terwijl de trotse ouders dit unicum op de lens vereeuwigden. Thaise jongedames poseerden dan weer iets meer gewaagd in schaars geklede outfits – ongetwijfeld een verwoede poging om in gratie te vallen bij de militairen. Ja, dit zijn de nieuwe helden van Thailand!

Om van de nood een deugd te maken werd er aan heel deze kermis uiteraard ook een zekere amusementswaarde gekoppeld. Hoe kon het ook anders? Gele ballonen, glow in the dark sticks, bloemen etc. dit hele kleinood werd als zoete broodjes verkocht! De kern van de hele zaak – de militaire coup zelf – leek ergens op de bodem te dobberen.

Maar goed. Even de feiten op een rijtje. Brein achter de militaire coup is generaal Sonthi – een man die in een vorig leven nog samen met beste vriend Thaksin luidop droomde van een democratie. Helaas raakte Thaksin de afgelopen jaren steeds meer verblind door grootheidswaanzin. De veelbelovende programmapunten die hem als eerste minister aanvankelijk populair maakten, werden steevast vervangen door eigenbelang. De persvrijheid werd subtiel aan banden gelegd, de democratische rechten werden in eigen voordeel aangepast en te pas en te onpas ging Thaksin belangrijke posities opvullen met bondgenoten.

De staatsgreep wordt gelegitimeerd als noodkreet om een einde te maken aan de corruptie en de politieke impasse die Thailand meer dan een jaar in haar greep hield. De militaire junta heeft zich ondertussen uitgeroepen als verdediger van de democratie. Hun voornaamste doelstelling is om het land te redden van de corrupte praktijken van de regering Thaksin. Helaas blijkt uit de recente geschiedenis dat staatsgrepen in Thailand niet steeds de oplossing zijn …

Nu rijst misschien nog de vraag: Thaksin amen en uit? Voorlopig nog niet helemaal .. wie een veldslag verliest, verliest daarom nog geen oorlog. Thaksin blijft voor vele Thai een ware held. Gisteren nog heeft een taxichauffeur zijn ongenoegen voor de staatsgreep geuit door met z’n taxi in te rijden op één van de tanks. Resultaat: een paar gekneusde ribben en een fikse schadevergoeding. Thaksin zelf heeft ondertussen zijn boeltje gepakt en zit nu in zijn riante villa in de westhoek van Londen aan een instant noedelsoepje te slurpen …