la proxima estacion: thailand

.. au bout d'un silence

Friday, June 16, 2006

Het is vandaag welgeteld 60 jaar geleden dat de Thaise koning de troon besteeg. Deze memorabele gebeurtenis maakt hem meteen de langst regerende monarch ter wereld en dat is uiteraard reden genoeg tot feest! Lijfkreten met I LOVE THE KING worden overal luid gescandeerd, de eens zo aanwezige foto’s van zijne koninklijke hoogheid zijn zoniet nog meer in overvloed aanwezig en de Thaise economie krijgt weer eens een flinke boost door de explosieve verkoop van allerhande koninklijke memorabilia. En alsof dat nog niet genoeg is, werd het straatbeeld de afgelopen weken volledig overheerst door geel. Dat is de kleur van de dag waarop de koning geboren is en de Thai zijn daar nogal bijgelovig in. Gele t-shirts voorzien van een koninklijk embleem zijn ondertussen uitgeroepen tot fashion item of the year .. de media spreekt van een “gele koorts”. Je kan het allemaal zo gek nog niet bedenken ..

De liefde van de Thaise bevolking voor hun koning is opmerkelijk! Meer dan één miljoen Thai zijn vrijdag massaal naar het Koninklijk Paleis getrokken om een glimp van his majesty op te vangen. Bhumipol – ik mag ondertussen al Bhumi zeggen – verscheen op het balkon van z’n paleis om het volk te groeten. Duizenden fans van het koningshuis stonden met tranen in de ogen te luisteren naar de toespraak van de koning. Heel Bangkok stond op z’n kop! Absoluut hoogtepunt waren de koninklijk sloepen, die enkel tijdens speciale gelegenheden uitvaren op de Chao Phraya rivier. De optocht bestond uit 52 sloepen, bemand door maar liefst 2000 Thaise mariniers die op monotone klanken verder roeiden. Zelfs onze nationale trots (ahum?) Filip en Mathilde waren prominente aanwezigen op de feestelijkheden. Het is vermeldenswaardig ..

Enfin, het feest is nog niet gedaan want begin december wordt de 80e verjaardag van zijne majesteit nog eens extra in de bloemetjes gezet .. Wait and see.