la proxima estacion: thailand

.. au bout d'un silence

Monday, November 20, 2006

Het is soms een verademing om de grootstad even te ontvluchten en te verdwalen tussen de eeuwenoude ruïnes van Ayutthaya. Het historische karakter van deze stad charmeert je meteen. Overal in de stad duiken er stille getuigen op van het gouden tijdperk. De indrukwekkende pagodes zijn slechts een schim van de glorierijke dagen van weleer. Ayutthaya is dan ook dé schatkamer van de Thaise beschaving. Maar liefst 4 eeuwen lang was deze stad het kloppend hart van het Siamese rijk. In haar hoogdagen – aan het einde van de 17e eeuw – telde de stad meer dan 1 miljoen inwoners! Dat is meer dan er in die tijd in Londen of Parijs woonden!

Helaas had de grootsheid van Ayutthaya geen eeuwigdurend karakter. De constante dreiging voor de macht kwam van Birma. De stad is maar liefst 24 keer aangevallen door de Birmanen en heeft uiteindelijk de nederlaag geleden. Het Birmaanse leger heeft de stad volledig verwoest – alle boeddhabeelden werden ondanks religieuze overtuigingen genadeloos onthoofd. Het goud werd meegenomen naar Birma waar later een grote pagode werd gebouwd.

Deze dramatische gebeurtenissen worden nog steeds levendig weergegeven in de herinneringen van de Thai. Wanneer de Thai terugdenken aan deze periode spreken ze van een immense haat tegenover de Birmanen. Bij elk boeddhabeeld, elke pagode grijpt de geschiedenis je om het nekvel. De ruines blijven tot de verbeelding spreken. Ayutthaya is de dag vandaag misschien een kleine zucht naar de nostalgie van toen, maar het is oude glorie in een modern jasje …